Kategorier
EM2022

15. Portugal anfaller

Portugal lägger nu på ett kol och verkar fast beslutna att inte nöja sig med sitt underläge. De skapar flera bra uppspel under resten av andra halvlek.

När det bara återstår några minuter av ordinarie speltid, lägger en av Portugals backar en lurig passning till deras vänsterytter. Eller högerytter?

Den bollen borde jag ha brutit, om jag bara hade läst spelet lite bättre. Tänk om de gör mål nu, då är det mitt fel!

Frustrerad jagar jag efter och hinner i kapp motspelaren som har bollen strax utanför straffområdet. Våra egna backar är oroande långt borta.

Ska jag våga chansa på en glidtackling i det här läget för att få stopp på anfallet?

A. Det är alldeles för riskabelt med en glidtackling nu. Om jag misslyckas så får motståndarna ett fantastiskt frisparksläge. Med lite otur hinner vi dessutom in i straffområdet och då riskerar vi till och med straff. Jag slår av på takten och överlåter situationen åt backarna som är mer rutinerade i sådana här situationer. Gå vidare till 21.

B. Jag avstår glidtacklingen, men jag fortsätter att jaga efter spelaren. Om jag stressar henne så får hon inget utrymme till bra skottläge. Gå vidare till 22.

C. Ingen minns en fegis, tänker jag, och glidtacklar spelaren för att ta bollen, eftersom jag inte vågar riskera att hon kommer så fri in i vårt straffområde. Gå vidare till 23.